Vezetési Tanácsok kezdőknek

10 tipp a parkoláshoz, kezdőknek

1. Először válassz kisebb autót!

Ha úgy érzed, még nem vagy magabiztos a vezetésben, nem érzed az autót és nem tudod pontosan, milyen kormánymozdulatra hogyan fog reagálni, hol az eleje és hol a vége, jobb, ha egy kisebb autóval kezded gyakorolni a praktikákat. Kevesebb kárt tehetsz a környezetedben, ha az autó az ülőhelyzetedhez képest nem lóg ki előre és hátra 3-5 métert.

Ráadásul logikusan kisebb helyen elfér egy kisebb autó, így egy normál parkolóhelyre több, mint biztos, hogy a rutintalan sofőr is gond nélkül be tud vele állni. 

2. Ne légy vakmerő!

Senki nem örül annak, ha összetörik az autója, pláne akkor nem, ha valaki más tesz benne kárt. Sok olyan terület van, főleg nagy városokban, ahol kevés parkolóhelyet találni, és sokszor az ember a leglehetetlenebb helyekre is megpróbálja betenni a kocsit, csak hogy megússza a hosszú ideig tartó parkolóhely vadászatot és bolyongást.

Ha te rutintalan sofőr vagy, és egy hely már szemre is kicsinek tűnik, ne is próbálkozz vele, inkább menj még egy kört és keress egy megfelelőbbet! Hidd el, megéri azt a pár percet, hogy ne kelljen kellemetlen helyzetben érezned magad, akár a miattad megbénult forgalom, vagy akár a melletted parkoló, általad lehorzsolt vagy megnyomott autó miatt. 

3. Csak szépen lassan!

A legtöbb parkolás közbeni baleset a kapkodás miatt történik. Még a sok gyakorlattal rendelkező autóvezetők is véthetnek hibát, ha elsietik a mozdulatokat, és nem gondolják át rendesen, mit tesznek.

Kezdőként csak nagyon lassan, pici mozdulatokat végezz, így sokkal valószínűbb, hogy jól irányítod majd az autót, és nem történik a parkolásod közben probléma. 

4. Kérj segítséget!

Ha cikinek érzed, ha nem, hogy nem tudsz ügyesen parkolni, valahogy meg kell tanulnod. Ez történhet szépen, lassan gyakorlás közben is, de sokat gyorsíthat a folyamaton, ha megkérsz valakit, hogy segítsen neked.

Legyen az barát, szülő, ismerős, vagy egy oktató, egy rutinos sofőr tanácsai sokat segíthetnek abban, hogy ráérezz a dolog lényegére. 

5. Ne add fel!

Bármi is történjék, akárhányszor is rontod el, végül bele fogsz jönni, csak türelem kell. Ne menjen el a kedved, ha nem jön össze még tizedszerre sem, addig semmiképp ne hagyd abba, míg nem lesz legalább egy sikerélményed, ami doppingol majd a folytatásra.

Ne add fel!

6. Használd a tükröket!

Hiszen azért vannak, hogy lássunk hátrafelé is. Figyeld meg, hogyan látod benne a környezet változását, és a mekkora távolság valójában, amit a tükörben látsz.

7. Segítő eszközök is jól jöhetnek!

Ha szeretnél kicsit könnyíteni az életeden, és hajlandó vagy erre áldozni is, beszerezhetsz tolatóradart, vagy tolatókamerát. Sok autóban ez alapfelszereltség, de amelyikben eredendően nincsen, abba is könnyen beszerelhető már.

Természetesen ettől nem fogod tudni jobban irányítani az autót, de segíthet abban, hogy ne törd össze a környezetedet kezdetekben. 

8. Kell a gyakorlás!

Ha van szabad időd, menj ki egy elhagyatottabb parkolóba, és gyakorolj! Itt nem ejthetsz nagy kárt semmiben, és sokat fejlődhetsz.

9. Gondolkodj kreatívan!

Van az a pont, amikor egyszerűbb a kukát arrébb tolni, mint fél óráig szenvedni, hogy beférj mellé!

10. Tanulj más hibájából is!

Nem szép öröm a káröröm, így ha azt látod, hogy valaki ügyetlenül parkol, ahelyett, hogy kinevetnéd, tanulj a hibáiból! Gondold végig, mit ronthatott el, hogy veled ez meg ne történhessen!

Íme, néhány lecke: